maanantai 1. elokuuta 2016

Koiramäki-ekstra: katsaus Koiramäki-kokoelmakirjaan

Rakastan kaikkea Koiramäkeen liittyvää. Kirjat, pelit, lelut, nähtävyydet... Rupesin miettimään, että jos kerta rakastan kaikkea aiheeseen liittyvää niin paljon, miten on mahdollista, että en omista kuin pari Koiramäki–kirjaa? Kesän alussa päätin perehtyä Koiramäkeen ja muuhun aiheeseen liittyvään. Kävimme mieheni kanssa Herra Hakkaraisen talossa Sastamalassa, sekä Särkänniemen Koiramäessä Tampereella. Iltaisin luin Koiramäki–kirjoja. Tässä jutussa kerron Koiramäki–kokoelmakirjasta, mikä sisältää kolme tarinaa: Koiramäen talossa, Koiramäen lapset kaupungissa, sekä Koiramäen talvi.


Mitä kirja sisältää?

Koiramäen talossa 48 sivua, vuodelta 1980

Tässä kirjassa perehdytään Koiramäen arkeen. Kirja alkaa kuvilla Koiramäen talon pihapiiristä, sekä minkälainen Koiramäen talo on sisältä. Sitten alkaakin pitkä tarina, minkälaista elämä on ollut 1800-luvulla. Tekemistä on ollut paljon: ruuanlaittoa, peltotöitä, eläinten hoitoa, kankaan kudontaa, puutöitä, pyykinpesua... Välillä on myös rentouduttu saunassa ja juhlittu elonkerjuujuhlia. Ihana kirja, hyvä aloitus!

Koiramäen lapset kaupungissa 40 sivua, vuodelta 1982

Tässä kirjassa Koiramäen lapset Elsa ja Kille menevät kaupunkiin serkkujensa luo. Minkälaista elämä on mahtanut olla kaupungissa 1800-luvulla? Kirja alkaa leipurimestari Tassulaisen talon kuvasta, jonne Elsa ja Kille ovat menossa. Ensimmäisen päivän Elsa ja Kille viettävät Tassulaisten kodissa ja seuraavana päivänä lähtevät kiertelemään kaupunkia. Mitä löytyykään torilta tai kalasatamasta? Minkälainen on ollut kauppa tai kirjapaino? Miten maaseudun ja kaupungin koulut eroavat toisistaan?

Koiramäen talvi 44 sivua, vuodelta 1988

Tässä kirjassa puolestaan perehdytään Koiramäen talveen. Minkälaista elämä on ollut, kun lunta on maassa, ilma on kylmää ja järvi on jäässä? No, kyllä siitäkin on selvitty, kun kesä on tehty kovasti töitä. Ruokaa on laitettu varastoon, hevosia on käytetty apuna ja pyykkiä on pesty kylmässä järvessä. Ei pidä unohtaa myöskään talven riemuja, kuten joulua, uuttavuotta ja laskiaista!

Yleinen arvio kirjasta

Ihailen suunnattomasti Mauri Kunnasta. Jokainen kuva on tehty huolellisesti ja isoissa kuvissa on paljon yksityiskohtia. Tarinoissa on kerrottu hyvin 1800-luvun elämästä sanoin ja kuvin. Minkälaisessa talossa ennen on asuttu? Minkälaisia leluja oli ennen? Mistä ruoka tuli? Keitä ovat rengit ja piiat? Mitä mahtaa olla jauhovakka, juuritiinu tai leipähäkki? Miten joulua vietettiin? Kirja on valtava tietoisku 1800-luvun elämästä. Koiramäki-hahmot ovat mielestäni ihania ja on hauskaa, että todellisesta elämästä on tehty koiraversio. Koiramäki–kirjat ovat ihastuttaneet ihmisiä jo vuosikymmenten ajan ja ne ihastuttavat edelleen. Mielestäni jokaisen tulisi joskus lukea joku Mauri Kunnaksen kirja. Jos jotain hyvää perusteosta Koiramäestä kaipaa, niin Koiramäki–kokoelmakirja on juuri sellainen. Voisin sanoa, että ehkä suosikki lastenkirjani. Kun mietin, minkä arvosanan antaisin kirjalle, pitää oikein pitkään miettiä, voisinko mitenkään parantaa kirjaa? Uskaltaisinko tosiaan antaa ensimmäistä kertaa jollekin kirjalle täydet 5/5?

Tutustu myös kustantajan esittelyyn kirjasta tästä.


Kirjan perustiedot:

Julkaistu: 1996 (1980, 1982, 1988)
ISBN: 951-1-14399-9
Kirjastoluokka:  L85.22
Koko: 136 sivua (48 s, 40 s, 44 s)
Ulkoasu: Sidottu (kovakantinen)
Kustantaja: Otava
Kirjoittanut: Mauri Kunnas
Kuvittanut: Mauri Kunnas

Tutustu myös kirjailijan muihin kirjoihin Mauri Kunnaksen nettisivuilla.

Osta kirja:

CDON
Adlibris 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olit sitten tuttu tai tuntematon, kommentit ovat aina tervetulleita! :)